Besparingstips voor een goedkope vakantie en tips voor op reis.


Hoe te besparen en te bezuinigen voor je vakantie of voor op reis?
We zijn genoodzaakt steeds meer op onze uitgaven letten. Het inkomen groeit minder hard dan onze uitgaven en daarom zijn we genoodzaakt te besparen en te bezuinigen op onze vakantie en reizen. Soms gaan we zelfs 'niet op vakantie' om geld te besparen. Maar met wat creativiteit is het soms toch mogelijk om een leuke vakantie online te boeken. Op deze pagina willen we je hiervoor wat handige tips meegeven over hoe je goedkoper en voordelig op reis kan gaan. Door een goede voorbereiding bijvoorbeeld van je reis of vakanties en door gebruik te maken van een discounter of 'low budget' aanbieding. Probeer ook eens te consuminderen met vakanties en boek je vakantie eens wat minder ver weg. Aan het einde van deze pagina staan nog een aantal besparingstips voor een goedkopere wintersportvakantie.

Een belangrijke tip voor het boeken van je vakantie is om vroeg te beginnen met de voorbereiding van je vakantie. Begin al in het najaar na te denken over wat voor zomervakantie je wil en waar de reis naar toe moet gaan en hoeveel je eraan uit wil en kan geven. Wacht dus niet tot het laatste moment om te zoeken naar een leuke vakantiebestemming. Zeker als je met meerdere personen bent. Je loop hiermee het risico dat je gedwongen wordt om in de duurste periode op vakantie te gaan omdat alle goedkope weken al uitverkocht zijn. Ook 'last minute' reizen zijn niet altijd per definitie goedkoper.

Zorg ervoor dat je vakantie-uitgaven binnen je budget passen. Maak hiervoor gebruik van het huishoudboekje op onze site. Het huishoudboekje stelt je ook in staat om maandelijks voor je vakantie te sparen. Zo hoef je niet op het laatste moment nog overal geld vandaan te halen of er achter te komen dat je niet op vakantie kan.

Elk plekje op aarde heeft zijn eigen schoonheid. Je hoeft niet verplicht naar de andere kant van de wereld om het naar je zin te hebben. Vakantie vieren is lekker tot rust komen in een andere omgeving en dat ook op de Waddeneilanden of op de Veluwe zijn. Een vakantie in Nederland kan geweldig leuk zijn en is een stuk goedkoper dan een verre reis naar het buitenland. Dichterbij op vakantie gaan is een uitstekende vorm van consuminderen en ook nog eens goed voor het milieu.

Maak gebruik van vroegboekkortingen, een vakantie discounter of last minute reizen. Veel kleine luchtvaartmaatschappijen verkopen de eerste stoelen voor zeer lage 'low budget' prijzen. Vergelijk de prijzen online op het internet en maak hier gebruik van door op tijd je vlucht te boeken. Maar maakt het niet uit waar je naar toe gaat is een last minute reis ook aan te raden. Blijf wel prijsbewust. Wanneer er na een periode van veel regen een stormloop komt op reizen naar het zuiden zijn de lastminute reizen ook niet meer zo goedkoop.

Wees creatief met het vinden van leuke goedkope vakanties. Kamperen of het ruilen van je huis met iemand anders zijn goedkope alternatieven voor een dure hotelvakantie. Op het internet kan je hier veel informatie over vinden. Dit is ook een vorm van een duurzame vakantie door te consuminderen.

Wees terughoudend met allerlei dure reisverzekeringen. Wanneer je het risico zelf kunt dragen is het op de lange termijn goedkoper om je niet te verzekeren. Je wordt echt niet elke vakantie berooft. Het is handiger om geen dure spullen mee te nemen op reis en de spullen die je hebt in een hotelkluis te bewaren. Je kan het risico op schade ook verkleinen door goed op je spullen te letten. Natuurlijk zal er ooit wel eens iets mis gaan maar daar staat de bespaarde premie tegenover. Mocht je toch een verzekering afgesloten hebben vergeet dan bij verlies of diefstal niet om aangifte te doen bij de lokale politie. De verzekeringsmaatschappij zal dit al bewijslast willen zien. Het beste kan je je alleen verzekeringen tegen kosten die je zelf niet kan dragen.

Schadevergoeding bij een vertraagde vlucht

Sinds 2005 is er een Europese verordening die bepaalt dat passagiers een schadevergoeding kunnen krijgen wanneer hun vlucht vertraagt is. De hoogte van het schadebedrag hangt af van de oorzaak van de vertraging. Het heeft te maken met de zaken als de lengte van de vlucht en het aantal uren dat de vertraging duurde. Stakingen en vertragingen door slecht weer vallen buiten de vergoedingsregeling. Een vertraagde vlucht kan je vakantie of verre reis behoorlijk verpesten dus check goed of je bij vertraging in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Eris een uitspraak van het Europese hof die bepaalt dat een vertraging van meer dan drie uur moet worden gezien als een geannuleerde vlucht. Je hebt dan het recht om de vlucht te annuleren en het bedrag van je ticket volledig terug te krijgen. Wanneer de luchtmaatschappij je met een alternatieve vlucht toch tijdig kan vervoeren wordt de schadevergoeding gehalveerd. Mocht de luchtvaartmaatschappij de schadevergoeding niet uit zichzelf betalen mag je deze tot twee jaar na de vlucht alsnog opeisen met inschakeling van een rechter.

Begin je vakantie voorbereiding altijd met het opdoen van ideeën. Wat lijkt je leuk? Probeer online vakantie inspiratie op te doen op het Internet of haal wat gidsen op het reisbureau. Leuke inspiratie kan je opdoen op de site www.travelmuse.com/inspire. Hier kan je alle wensen invullen voor verschillende vakanties en ook je budget zodat je ook voordelig op reis kan.

Maak een lijstje met mogelijk datums dat je op reis kan. Wees hierin zo flexibel mogelijk. Probeer zoveel mogelijke reizen en vakanties te vergelijken met verschillende vertrekdata. Er is zoveel aanbod van goedkope vakantie reizen dat er daardoor ook heel veel prijsverschillen zijn. Soms zal een discounter lage prijzen bieden om alsnog een vliegtuig vol te krijgen.

Let op: Er gaat een verhaal dat aanbieders van goedkope en voordelige vakanties vluchten zeer voordelig aanbieden wanneer hun computersysteem een unieke bezoeker registreert. De systemen worden dan vervolgens zo ingesteld dat wanneer je een dag later weer op dezelfde reis boekt er een hogere prijs wordt getoond. De gedacht hierachter is dat de consument geïnteresseerd is in de reis en daarom wellicht iets meer wil betalen. Een ander idee hierachter is dat hiermee de consument wordt opgejaagd om snel te boeken omdat “de prijzen stijgen”. Tip: Wanneer je dit ziet bel dan even met een vriend of vriendin die en andere internet aansluiting heeft en vraag hem/haar de controleren of de prijs voor alle consumenten is gestegen of alleen voor jou.

Controleer naast de vertrek data ook of er vluchten in de ochtend, middag en in de avond gaan. Vaak zie je ook hier prijsverschillen zodat er weer een mogelijkheid is om te besparen op vakantie. Tenslotte zijn ook dagen in de week en perioden in het jaar duurder. Voorbeelden hiervan zijn de weekenden en vlak voor de feestdagen.

Heb je kinderen en wil je in de schoolvakanties weg? Dan is het wellicht een besparingstip om je vakantie op de site van een buitenlandse aanbieder te boeken. Wanneer de schoolvakantie in het buitenland niet samenvalt met die in Nederland worden reizen daar eerder tegen normale prijzen aangeboden. Met deze tips kan je dus geld besparen. Zo heb je wellicht een voordelige ‘low budget’ vakantie in het hoogseizoen. Houdt bij het boeken wel rekening met eventuele valuta schommelingen. Dit kan positief en negatief uitpakken. Ook moet je opletten of de reisorganisatie aangesloten is bij een garantiefonds.

Blijf vergelijken. Zo kan je wellicht voordeliger reizen op twee losse tickets wanneer je een vlucht moet boeken met een tussenstop waarbij je moet overstappen. Het kan helemaal voordeliger zijn wanneer je bijvoorbeeld de trein pakt naar Brussel of Hannover en vandaar uit vliegt naar je bestemming. Zeker wanneer je tussen twee luchthavens woont is het handig om de prijzen van vluchten met elkaar te vergelijken.

Probeer ook als je kinderen hebt of gebonden bent aan een bepaalde vakantieperiode te zoeken naar de goedkoopste periodes om op vakantie te gaan. Binnen de 6 tot 8 weken van de schoolvakanties zijn er vaak een paar weken die net niet binnen het hoogseizoen vallen en daardoor voordeliger. Dit kan soms een besparing opleveren van honderden euro’s.

Wanneer je het leuk vindt kan je ook een meedoen aan een online vakantieveiling. Wacht wel tot de laatste veilingminuut met bieden want dan is de kans het grootst dat de prijs het laagst blijft . Hoe eerder je biedt op een vakantieveiling hoe groter de kans dat iemand hier weer overheen biedt.

Controleer voordat je boekt of er ervaringen van eerdere gasten op het internet staan. Met name mensen met slechte ervaringen zijn geneigd om dit op het internet te zetten. Hierdoor ben je gewaarschuwd. Maar je kan natuurlijk ook veel positieve ervaringen tegenkomen en dat is leuk voor je voorpret van je vakantie. Wellicht vind je er ook nog leuke tips voor bezienswaardigheden en dergelijke.

Pas op met wie je zaken doet bij het online boeken van voordelige vakanties. Is de organisatie aangesloten bij het garantiefonds. Zo niet loop je het risico dat bij faillissement je al je geld kwijt bent. Wees alert wanneer een reis of vakantie zo goedkoop wordt aangeboden door een kleine onbekende organisatie of particulier dat het eigenlijk niet waar kan zijn. Wees voorzichtig.

Wees altijd alert op oplichters praktijken. De vakantieaanbieder en jijzelf hebben tegenstrijdige belangen. Jij hebt vakantie – zij hebben de drukste werkperiode in het jaar. Jij geeft geld uit – zij willen zoveel mogelijk geld verdienen. Jij wilt zoveel mogelijk waar voor je geld – zij willen zoveel mogelijk geld verdienen. Op vakantie is iedereen op je geld uit. Wees dus voorzichtig met het laten zien van een volle portemonnee, laat geen geld achter op je hotelkamer en pas op voor oplichters en zakenrollers.

Zorg ervoor dat je bij aankomst in je hotel goed controleert of alles compleet is en niet beschadigt. Constateer je een grote schade, meld dit dan direct. Anders loop je het risico dat je dit zelf moet betalen bij vertrek en is het vervolgens moeilijk te bewijzen dat je het niet gedaan hebt. Dit geld overigens ook wanneer je een auto huurt. Laat elk krasje en deukje opschrijven om te voorkomen dat jij ervoor moet betalen.

Tenslotte nog een oer Hollandse tip voor wanneer je dan uiteindelijk je voordelige vakantie online geboekt hebt. Bespaar geld door de ruimte die je overhebt in de auto te vullen met goedkope levensmiddelen en toilet artikelen. Vakantie winkels op campings en zo hebben vaak minder aanbod en zijn in de regel een stuk duurder dan de Hollandse supermarkt. Ook is je eigen eten makkelijk wanneer je na een lange reis in het weekend aankomt. Kan je direct wat makkelijk en lekker eten maken en heb je de eerste besparing al weer “verdient”.

Tips om goedkoop op vakantie naar de wintersport te gaan.

Ook in de wintersport gebieden is de concurrente groot. Hiervan kan je profiteren door op zoek te gaan naar een hotel net buiten de belangrijke skipistes maar dichtbij genoeg om re eenvoudig te komen. Vaak zijn hotels net buiten dit gebied een stuk goedkoper omdat ze wat meer moeite hebben om gasten te vinden. Zoek dus op het internet naar hotels net buiten de populaire skiplaatsen. Je besparing kan oplopen tot honderden euro’s.

Denk eens na over een goedkope wintersport vakantie in een minder populair land. Sommige landen zijn minstens net zo mooi als Oostenrijk maar wel een stuk voordeliger. Voorbeelden van deze landen zijn: Tsjechië, Noorwegen en Turkije. Een iets minder druk skigebeid heeft wellicht wat minder faciliteiten maar je krijgt er vaak heel wat lokale beleving voor terug.

Zorg ervoor dat het skigebied en je hotel of appartement waar je naar toe wilt bij je past. Wanneer je alleen wilt wandelen heb je niets aan allerlei zwarte afdalingen. Maak je geen gebruik van de sauna. Restaurant of zwembad kan je beter iets boeken zonder deze faciliteiten. Hierdoor ben je vaak een stuk goedkoper uit.

In de buurt van veel populaire skigebieden zijn er tal van boeren en particulieren die kamers te huur aanbieden voor een paar honderd euro per week. Profiteer hiervan. De mensen zijn van erg vriendelijk en maken soms een lekker ontbijt. Ook kan je op de boerderij vaak producten eten die de boer zelf heeft geteeld of gemaakt. Met deze besparingstip kan je honderden euro’s besparen op je wintersportvakantie. Nadeel is natuurlijk dat je wat verder van de skigebieden afzit maar daar staat tegenover dat het openbaar vervoer goedkoop of zelfs gratis is.

Ga voor goedkope kleding voor je wintersportvakantie. Koop je kleding tweedehands of in de uitverkoop. Probeer eens kleding te lenen van een kennis of familielid die de wintersport een jaartje overslaat. Ook marktplaats is een prima middel om goedkoop aan wintersportkleding te komen. Koop skikleding voordelig met neutrale kleuren zodat je niet er ondanks de veranderende mode leuk uitziet. Er zijn zelfs winterbeurzen waarop tweedehands wintersport kleding wordt verkocht.

Voor ski’s geld dezelfde tip als voor kleding. Koop niet de laatste hippe ski’s maar kies voor een voordelig topmodel van het vorige seizoen dat nu in de aanbieding is. Zeker wanneer je alleen maar voor je plezier skiet merk je praktisch niets van hele kleine technisch verbeteringen. Maar je bent wel een stuk goedkoper uit. Zorg wel dat het tweedehands paar nog goed is dus neem iemand mee die er verstand van heeft om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Let goed op de vorm van transport die je neemt. Ga je met het vliegtuig, de auto, de trein of de bus. Vergelijk alle aanbieders en weeg de voordelen en de nadelen goed tegen elkaar af. Ook hiermee kan je veel geld besparen op je wintersport vakantie. Vergeet ook niet na te denken over de transportmogelijkheden op je wintersportlocatie. Is alles wel goed bereikbaar en wat zijn de lokale kosten?

Ga je op voor het eerst op wintersport? Leen dan zoveel mogelijk kleding en spullen. Huur je ski’s op de wintersportlocatie zelf of beter indien mogelijk in het dal. Het huren van ski’s in het dal is voor een gemiddeld gezin al snel 100 euro goedkoper dan in een hooggelegen dorp. Maak dus gebruik van besparingstip. Op het internet kan je online al heel veel informatie te weten komen.

Ga skiën buiten het seizoen. De schoolvakanties zijn de duurste weken. Zeker voor de wintersport. Buiten de schoolvakanties zijn de prijzen vaak de helft goedkoper en is het ook nog eens een stuk rustiger in de hotels, bij de skilift, op de pistes en onderweg naar je skibestemming op de snelweg. Ga natuurlijk nog wel in een periode met voldoende sneeuwkans.

Zorg dat je op de hoogte bent van alle kosten die in rekening gebracht worden. Vraag hier extra naar op de plaats van bestemming. Hierbij moet je denken aan de minibar op de hotelkamer, kosten voor overdekt parkeren, roomservice en schoonmaakkosten. Maar denk ook aan kosten openbaar vervoer en de mogelijkheden van betaalbaar eten buiten de deur.

Bron: http://www.zobespaarjegeld.nl/